Усі новини

Як правильно вийти з посту

24 грудня завершується Різдвяний піст, коли християни обмежують себе у розвагах, тілесних задоволеннях та їжі. Раціонально організоване постування позитивно впливає на здоров’я і довголіття. Відмова від продуктів тваринного походження зі значним вмістом жирів зменшує запалення, запускає процеси відновлення та сповільнює старіння, знижує ризик серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і деяких форм раку, позитивно впливає на баланс холестерину, кров’яний тиск та індекс маси тіла. Однак до закінчення посту слід готуватися не менш ретельно, ніж до його початку.

Різко припиняти голодування — небезпечно для здоров’я. Адже під час посту організм відвик від таких «важких» страв, як м’ясо, риба, сало, сир, яйця, і став виробляти менше ферментів для їхнього розщеплення. І якщо відразу взятися за різноманітну калорійну їжу, все може завершитися дуже серйозними проблемами. Це буде відчутний удар по підшлунковій залозі, печінці та шлунку.

Щоби постування не нашкодило вашому здоров’ю, дотримуйтеся простих правил.

Головне — жодного поспіху: повертайтеся до повноцінного режиму харчування дуже обережно і поступово. Спочатку поєднуйте пісну їжу зі звичайною. Навіть звичні продукти можуть спричинити алергічну реакцію. Щоб уникнути тяжкості в кишківнику або шлунку, пам’ятайте: важливо не тільки те, що ми їмо, а й скільки. Порція м’ясної чи рибної страви не має перевищувати розміру вашої долоні (150–200 г). Їжте невеликими порціями, повільно, добре розжовуйте.

Обов’язково додайте в раціон лляну олію, багату на амінокислоти омега-3, які допоможуть контролювати рівень холестерину в крові (його джерелом є продукти тваринного походження — яєчні жовтки, жирне м’ясо, жирні молочні продукти). Споживайте більше фруктів, овочів, варених і запечених страв, для заправки салатів використовуйте олію, сметану, а не майонез чи соуси. Зі свіжою випічкою будьте дуже обережними. Не вживайте копченості, чіпси, цукерки, солодку газовану воду, солоні горішки та інше, що може нашкодити організму. А от кисломолочні продукти, навпаки, сприяють травленню.

Пийте достатньо води. Це допоможе організму зустріти «забуті» продукти з мінімальним навантаженням. Достатнє споживання рідини — одна з обов’язкових умов для забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Намагайтеся починати день зі склянки простої води кімнатної температури. Також випивайте одну-дві склянки води за пів години до вживання їжі. Така звичка позитивно впливає на роботу органів травлення. Денна норма — 4% рідини від маси вашого тіла. Тож доросла людина вагою 70-80 кг потребує 2 800–3 500 мл води. Є й інші джерела рідини — напої, рідкі страви. Кава і чай також належать до корисних напоїв, але їх недоцільно споживати разом із їжею, оскільки вони можуть погіршувати всмоктування певних речовин (залізо, кальцій та ін.). Обмежте соки, солодкі газовані та сокоподібні напої. Мінеральна вода також не бажана, тому що може містити надмірну кількість певних мінеральних речовин.

Вживайте багато клітковини. Часта причина травних розладів під час виходу з посту — різке зниження споживання овочів з одночасним початком уживання білкових та жирних страв. Для очищення від продуктів розпаду білка необхідна клітковина, яка міститься в овочах, салатах, крупах.

Пам’ятайте про важливу роль вітамінів і мінералів. Вітаміни забезпечують перебіг біохімічних процесів (обмін речовин, зростання клітин, забезпечення організму енергією), поліпшують опір організму до хвороб, стимулюють регенерацію тканин. Вітаміни C, A , E та селен є важливими антиоксидантами, що борються з вільними радикалами і сприяють омолодженню організму. Вітамін C надає еластичності стінкам кровоносних судин і разом з вітаміном K захищає від підшкірних крововиливів та інфарктів міокарда. Мінеральні речовини входять до складу всіх клітин і тканин організму, гормонів та ферментів. Вони потрібні для нормальної діяльності серцево-судинної, нервової, м’язової та інших систем, беруть участь у синтезі важливих сполук, обмінних процесах, кровотворенні, травленні, нейтралізації шкідливих продуктів обміну, в побудові тканин організму.

Роботу шлунку можна полегшити за допомогою готових медичних препаратів — ферментів, оскільки під час посту в організмі поменшало власних ферментів і вони не в змозі впоратися з важкою їжею.

Відмовтеся від міцних алкогольних напоїв. У організмі алкоголь перетворюється на етанол, а потім дегідрується в ацетальдегід, що є отрутою для печінки. Якщо хочеться випити алкоголю, то віддайте перевагу вину, розбавивши його водою у пропорції 1:2, пийте невеликими порціями. Не вживайте алкоголь натщесерце, не змішуйте різні види алкоголю, не вживайте коктейлі та газовані види алкогольних напоїв. Якщо ви приймаєте ліки, то в жодному разі не змішуйте їх з алкоголем. Варто пам’ятати: що менше людина споживає алкогольних напоїв, то ліпше для її здоров’я.

Зрештою, не варто зациклюватися на їжі. Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності, навіть звичайна піша прогулянка, є найкращим способом проведення вільного часу, а не сидіння за святковим столом. Коли ви востаннє були на екскурсії?

Поділитися:
Знайти