16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування
10 жовтня 2024Харчування – є однією із важливих фізіологічних потреб людини, з їжею організм отримує необхідні речовини для його нормального і повноцінного функціонування. Але продукти харчування можуть нести і загрозу для здоров’я.
Дані, представлені ВООЗ, свідчать про те, що 80 % усіх захворювань в тій чи іншій мірі пов’язані з харчуванням, а в 40% хвороб харчування позначено як фактор, який спровокував захворювання.
«Скажи мені, що ти їси, і я скажу, чим ти хворієш» – казав Гіппократ.
Тому, щорічно у понад 50 країнах світу відзначається «Всесвітній день здорового харчування», метою якого є зосередження уваги населення на проблемі харчування. Істотно знизити ризики розвитку багатьох серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань допоможе дотримання простих порад у харчуванні.
- Споживайте адекватну кількість калорій:
- розрахувати необхідну кількість калорій для вашого обміну речовин можливо тут –калькулятор Калорій;
- не переїдайте та уникайте голодування;
- їжте маленькими порціями, повільно, ретельно пережовуйте;
- не відволікайтесь під час їжі на телевізор, комп’ютер чи книжку.
- Дотримуйтесь режиму харчування:
- перерви між прийомами їжі повинні бути не більше 4 години;
- не їжте за 3 години до сну.
- Вживайте свіжу та якісну їжу:
- готуйте її правильно (на пару, варіть, запікайте, тушкуйте);
- дотримуйтесь правил харчової безпеки для зменшення ризику отруєнь та захворювань на групу кишкових інфекцій.
- Їжте менше оброблених продуктів:
- продукти, що пройшли технологічну обробку є джерелом великого вмісту солі, цукру та жиру, зокрема трансжирних кислот, їх додають для посилення смакових властивостей їжі, до них відносяться – консерви, копчені ковбаси, сосиски, паштети, готові соуси, фабричні тортики, печиво, крекер, майонез, снеки, фастфуд тощо.
- Контролюйте вживання жирів:
- обмежуйте вживання продуктів багатих насиченими жирами (сало, жирне м’ясо, вершкове і топлене масло, пальмова і кокосова олія, тощо);
- замініть на продукти які багаті поліненасиченими жирами (олії – оливкова, соєва, рапсова, кукурудзяна, та соняшникова), мигдаль, грецькі горіхи, насіння соняшника, авокадо, жирна риба (тунець, сардини, форель, оселедець, лосось);
- вживайте переважно нежирне м’ясо кролю, індика тощо;
- з раціону виключить їжу промислового виробництва до складу якої входять транс-жири. Перед тим як придбати продукти уважно вивчайте, що входить до їх складу, зверніть увагу на слова “спред”, “гідрогенізоване” рослинне масло або “натуральне масло з додаванням рослинних олій” – це ще один термін назви транс-жирів.
- Обережно з вживанням солодкого:
- обмежуйте, а краще виключить зі свого харчування продукти, що містять велику кількість вільного цукру – (кондитерські вироби, цукерки, газовані або негазовані безалкогольні напої, фруктові або овочеві соки та напої рідкі та порошкоподібні концентрати тощо);
- вживайте натуральні солодощі (родзинки, сухофрукти, мед, чорний шоколад тощо) і то в першій половині дня;
- ВООЗ рекомендує зменшити споживання вільного цукру як дорослим, так і дітям до 50 г (менше 12 чайних ложок).
- Обережно з вживанням солоного:
- майже 45 % населення країни «досолює» їжу: намагайтесь цього не робити, але якщо вже використовуєте сіль – то вона повинна бути йодованою;
- дотримуйтесь рекомендацій ВООЗ – рівень споживання солі для дорослої людини не повинен перевищувати 5 г на день (1чайна ложка), для дитини старше 1- 6 років слід вживати не більше 2 -3 г солі на день (1/3-1/2 чайної ложки). Немовлятам до 1 року взагалі сіль не повинна додаватися в їжу.
- Збагачуйте свій раціон фруктами, ягодами, овочами та зеленю:
- щоденно близько 400 г сирих фруктів та овочів (5 порцій) ви повинні з’їдати (за винятком картоплі та інших крохмалистих коренів);
- вживайте ці різноманітними продукти в якості перекусів.
- Віддайте перевагу цільнозерновим злакам:
- з’їдайте мінімум 2 порції на день неочищених злаків та бобових (перлова, гречана, вівсяна, пшениця та коричневий рис, сочевиця та квасоля тощо), макарони з твердих сортів пшениці;
- Пийте чисту воду:
- розпочинайте свій ранок зі склянки теплої води – це допоможе активізувати травлення та запустити увесь організм;
- необхідною кількість споживання води на день є 4% від маси тіла.
- їжу не запивайте, вживайте воду між прийомами, за півгодини до їжі, або через 1 годину після.
Дотримуйтесь цих порад і ваш організм буде вам вдячний!
Сформувати тарілку здорового харчування (тут) можливо за допомогою
сервісу http://www.prozdorove.com.ua/ration
Джерело:
https://phc.org.ua/news/12-krokiv-do-zdorovogo-kharchuvannya
https://znaimo.gov.ua/rekomendatsii-po-zdorovomu-ratsionu
фельдшер санітарний ВЕН(с)ПНІЗ Тетяна Хіль