All news

How to protect yourself from food poisoning in the heat

Харчові отруєння – це гострі (іноді хронічні) неконтагіозні захворювання, які виникають після вживання їжі, в якій  відбулося масивне розмноження умовно патогенних мікроорганізмів та/чи накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози, а також захворювання, що виникають внаслідок вживання рослин і тканин тварин отруйних за своєю природою.

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які за сприятливих умов розмножилися до 1міліона мікроорганізмів в 1грамі забрудненого продукту. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби при розмноженні виділили у продукт. До них належать небезпечні ботулізм та стафілококовий токсикоз.

Вразливими до харчових отруєнь є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом. За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання, харчові отруєння можуть призвести до серйозних ускладнень.

Як правило, перші симптоми отруєння з’являються протягом 2- 6 годин після потрапляння в шлунок неякісних забруднених харчових продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать:

  • різкий біль у животі;
  • відсутність апетиту та слабкість;
  • може бути підвищення температури;
  • нудота і блювання;
  • діарея;
  • зневоднення організму.

При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря. Не лікуйтеся самостійно. Неправильне невчасне лікування може тільки нашкодити вашому здоров’ю.

У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись простих правил профілактики, що допоможуть уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність:

  • купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не купуйте харчові продукти  невідомого походження на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
  • здійснюйте достатню термічну обробку продуктів: ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
  • доводьте страви до кипіння, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
  • використовуйте для пиття та приготування їжі якісну, очищену питну воду;
  • зберігайте сирі продукти окремо від готових страв;
  • перевіряйте зовнішній вигляд, температуру зберігання та термін придатності продуктів харчування особливо, що швидко псуються;
  • ретельно мийте фрукти та овочі перед споживанням;
  • дотримуйтесь правил санітарної гігієни на кухні;
  • мийте руки перед приготуванням страв,  перед їжею та  після відвідування громадських місць та туалету;
  • в умовах тривалої відсутності  електроенергії,  не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання;
  • не вживайте консерви, особливо домашнього приготування, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах, смак  або якщо ви не впевнені у їх доброякісноті;
  • уникайте вживання підозрілих дикорослих грибів та ягід.

Пам’ятайте!  Дотримуючись цих простих правил ви убережете своє здоров’я та  здоров’я своєї родини від харчових отруєнь.

https://nmuofficial.com/wp-content/uploads/2016/06/M2L4.pdf

https://phc.org.ua/new

 

Share:

Лікар з гігієни харчування                                                     В. І Ніколаєць

Find
en_GB