Обережно гриби!!!
17 жовтня 2025В регіоні триває дощова, тепла для осіннього сезону погода, що сприяє зростанню дикорослих грибів. Разом с тим, почастішали випадки отруєнь грибами Так, за останній тиждень в області зареєстровано 4-ри випадки отруєнь.
Багато хто полюбляє страви з грибами – вони надають їжі особливого смаку й аромату.
Та варто пам’ятати: гриби – важка їжа для травлення, адже містять хітин, який організм майже не засвоює. Надлишок грибів може викликати дискомфорт, здуття чи біль у шлунку.
Їх не рекомендують дітям, літнім людям, вагітним, годуючим жінкам і тим, хто має проблеми з травленням або алергію.
Водночас гриби є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Це відбувається при вживанні отруйних та умовно їстівних грибів таких як: рядовки, сироїжки, опеньки, піддубники, вовнянки, зеленки, зонтики, деякі види сироїжок, валуї, хрящ – молочник, зморшок та інші, що містять отрути, які вражають печінку та нирки. Найнебезпечніші отруйні гриби – біла та бліда поганки, які в молодому віці дуже схожі на сироїжки, печериці та інші їстівні пластинчасті гриби. Отрута блідої поганки стійка до нагрівання, не переходить у відвар, не руйнується при солінні та сушінні. Навіть шматочок блідої поганки може викликати смертельне отруєння. Вірогідною причиною летальних випадків отруєнь є помилкове вживання білої або блідої поганок. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, радіонуклідів.
Основні причини отруєнь:
– незнання, неуважність та безвідповідальне відношення до свого здоров’я та близьких, хто збирає, готує та вживає в їжу невідомі і підозрілі гриби, які можуть бути отруйними;
– недотримання правил кулінарної обробки грибів при готуванні страв без попереднього двократного 15 – 20 хвилинного відварювання, вживання відвару або приготування страв з зіпсованих їстівних грибів;
– неправильне зберігання без охолодження та недотримання термінів реалізації грибів, які підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута;
– недбалий догляд за дітьми батьків, вихователів та відповідальних осіб в дитячих навчально-виховних закладах, що доглядають за територією закладу.
Ознаки отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, симптоми серцево-судинної недостатності, проноси тощо).
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої допомоги»;
- промийте шлунок питною водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато питної води або підсоленої води – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти;
- не вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Щоб запобігти отруєнь грибам раджу не вживати в їжу дикорослі гриби. На сьогодні гарантовано безпечні гриби промислового вирощування можна придбати в будь якому гіпермаркеті населеного пункту області.
Але якщо ви вирішили ризикувати своїм здоров’ям, то ще раз нагадуємо про дотримання таких основних правил, а саме не збирайте гриби:
– якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали;
– пластинчасті, особливо з циліндричною ніжкою у основі якої є бульбовидне потовщення, оточене оболонкою та умовно їстівні гриби та молодих печериць, сироїжок, зонтиків, зеленок, бо саме помилкове збирання замість них молодої блідої чи білої поганок є причиною більшості отруєнь зі смертельними наслідками;
– поблизу транспортних магістралей, промислових територій та на промислових пустирях, колишніх сміттєзвалищах, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
Рекомендації:
Не купуйте свіжі, сушені та консервовані гриби з рук у невідомих осіб на вулицях, в здовж автодоріг та в інших не установлених для продажу місцях.
Не дозволяйте дітям збирати гриби, самостійно та готувати страви з них.
Щоранку ретельно оглядайте та прибирайте місця перебування дітей на подвір’ях житлових будинків, дитячі майданчики, території дитячих закладів.
Не залишайте без догляду маленьких дітей на прогулянках в парках, лісосмугах та в лісі.
Дотримання цих нескладних правил убереже вас та ваші родини від тяжких отруєнь грибами.
Лікар з гігієни харчування В.І. Ніколаєць