День грибника
3 жовтня 2024Гриби – це важлива ланка екосистеми поряд з тваринами, рослинами, вірусами та бактеріями. Вони відіграють свою роль у розкладанні органічної матерії та підвищенні родючості ґрунтів. Гриби вступають у симбіоз із рослинами, беруть участь у процесах ферментації та бродіння. З деяких – виробляють антибіотики, які колись здійснили революцію в медицині.
Існує близько 1,5 мільйона видів грибів, хоча наразі описано лише близько 120 тисяч. Гриби є багатим джерелом білків, вітамінів та мінералів. Вони містять антиоксиданти, які сприяють зміцненню імунітету.
День грибника відзначають численні любителі лісу та грибів. Цього дня люди вирушають на “тихе полювання” – збирати гриби, готують страви з грибами, а також беруть участь у освітніх заходах, присвячених правильному збору та використанню грибів.
Важливо знати правила безпеки, адже серед їстівних грибів трапляються й отруйні, що можуть становити загрозу для здоров’я.
Основні правила збору та приготування грибів:
— збір лише добре відомих грибів та дотримання головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
— перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
— не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
— не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.
— гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;
— готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте.
Грибні токсини діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
Симптоми отруєння:
— блювання та діарея;
— різкий біль у животі;
— головний біль;
— підвищення температури тіла;
— галюцинації;
— холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
— судоми;
— задуха;
— марення;
— зниження пульсу, запаморочення.
Першою допомогою при отруєнні грибами є промивання шлунку простою водою чи прийняття сорбентів. Найменша ефективна доза активованого вугілля — 0,5 г/кг маси тіла. До приїзду невідкладної допомоги необхідно дотримуватися постільного режиму і пити багато рідини — простої чи підсоленої води (бажано мінеральної води без газу), прохолодного чаю.
У поточному році в області зареєстровано 2 випадки отруєнння грибами, які пов’язані із вживанням грибів — сморчків та сторчків. Страва з їстівних грибів — сморчків готувалася з порушенням технології, без попереднього відварювання, що і призвело до виникнення отруєння.
Врахуйте ці поради, і ваші “тихі полювання” завжди будуть успішними та безпечними.
Посилання: https://phc.org.ua/news/otruennya-gribami-yak-uniknuti-viyaviti-ta-dopomogti;
https://info-day.pro/events/european-mushroom-day/