Усі новини

День грибника

Гриби – це важлива ланка екосистеми поряд з тваринами, рослинами, вірусами та бактеріями. Вони відіграють свою роль у розкладанні органічної матерії та підвищенні родючості ґрунтів. Гриби вступають у симбіоз із рослинами, беруть участь у процесах ферментації та бродіння. З деяких –  виробляють антибіотики, які колись здійснили революцію в медицині.

Існує близько 1,5 мільйона видів грибів, хоча наразі описано лише близько 120 тисяч.  Гриби є багатим джерелом білків, вітамінів та мінералів. Вони містять антиоксиданти, які сприяють зміцненню імунітету.

День грибника відзначають численні любителі лісу та грибів. Цього дня люди вирушають на “тихе полювання” – збирати гриби, готують страви з грибами, а також беруть участь у освітніх заходах, присвячених правильному збору та використанню грибів.

Важливо знати правила безпеки, адже серед їстівних грибів трапляються й отруйні, що можуть становити загрозу для здоров’я.

Основні  правила збору  та приготування грибів:

— збір  лише добре відомих  грибів та  дотримання головного правила  грибника: «не впевнений – не бери»;

— перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;

— не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

— не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.

— гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;

— готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно  обробляйте.

Грибні токсини діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

Симптоми отруєння:

— блювання та діарея;

— різкий біль у животі;

— головний біль;

— підвищення температури тіла;

— галюцинації;

— холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);

— судоми;

— задуха;

— марення;

— зниження пульсу, запаморочення.

Першою допомогою при отруєнні грибами є  промивання  шлунку простою водою чи прийняття сорбентів. Найменша ефективна доза активованого вугілля — 0,5 г/кг маси тіла. До приїзду невідкладної допомоги  необхідно дотримуватися постільного режиму і пити  багато рідини — простої чи підсоленої води (бажано мінеральної води без газу), прохолодного чаю.

У поточному  році в області  зареєстровано 2 випадки отруєнння грибами, які пов’язані із вживанням  грибів  —  сморчків та сторчків.  Страва з  їстівних грибів — сморчків готувалася з  порушенням технології, без попереднього відварювання,  що і  призвело до виникнення отруєння.

 

Врахуйте ці поради, і  ваші “тихі полювання” завжди будуть успішними та безпечними.

 

 

 

 

Посилання: https://phc.org.ua/news/otruennya-gribami-yak-uniknuti-viyaviti-ta-dopomogti;

https://info-day.pro/events/european-mushroom-day/

Європейський день грибів

Поділитися:
Знайти
uk