Час обирати здоров’я
7 червня 2024Дня здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі
Метою проведення Міжнародний день здорового харчування і відмови від надмірності у їжі є привернення уваги широкої громадськості до питань культури харчування, особливо зараз, коли число людей у світі з надмірною вагою з року в рік зростає.
До аліментарного ожиріння призводять надмірності у їжі, яке створює несприятливі умови для роботи майже усіх систем та внутрішніх органів людини. Основними причинами є висококалорійна їжа, яка значно переважає добові енергетичні витрати. Надмірний вміст жирів та вуглеводів у раціоні, низький рівень фізичної активності на фоні генетичної схильності, зменшення корисних мікробних асоціацій та дисбіоз кишечника замикають хибне коло.
Причини зростання числа людей з надмірною масою тіла криються не тільки в шкідливих харчових звичках, а й в психологічній залежності від їжі, суперечливих відомостях про користь і шкоду певних продуктів. Для сучасного стилю життя характерні відмова від повноцінного сніданку, бутерброди або fast food в обід, пізня вечеря. Їжа в сучасних умовах часто служить задоволенню вже не фізіологічних, а емоційних потреб.
Можливі наслідки гладкості та ожиріння (при ІМТ>30) це: діабет другого типу, ішемічна хвороба серця, інсульт, артеріальна гіпертензія, остеоартроз, рак (товстої кишки, нирок, ендометрію та постменопаузний рак молочної залози).
Здоров’я людини майже на 80-85% залежить від харчування. Здорове харчування — це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє зміцненню його здоров’я та профілактиці захворювань а також це любов та повага до себе.
Нагадує правила здорового харчування, дотримання яких допоможе почуватися краще, а також запобігти розвитку багатьох неінфекційних захворювань:
– поступово додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів);
– обмежуйте отримання енергії з жирів. Намагайтеся не вживати їжу, що містить транс-жирні кислоти, використовуйте оливкову олію для приготування страв при невеликих температурах (їжу краще тушкувати чи запікати);
– прагніть до збільшення частки фруктів, овочів, цільних зерен, бобів і горіхів, ягід в щоденному раціоні (саме з цієї їжі слід одержувати 50-60 % всієї енергії);
– включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід ;
– обмежуйте вживання простих вуглеводів (цукру, меду, солодких газованих напоїв) – не більше 25-30 г на добу;
– намагайтесь з їжею забезпечити організм вітамінами у фізіологічних кількостях, включаючи антиоксиданти (вітаміни А, С, Е), фолієву кислоту;
– їжте повільно, ретельно пережовуйте 3-4 разів на день невеликими порціям, бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну;
– замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо, дотримуйтесь помірності вживання;
– за відсутності протипоказів замініть м’ясо й м’ясні продукти з високим змістом жирів на бобові, рибу, птицю, яйця, та вживайте їх невеликими порціями (50-75 г);
– обмежте споживання цукру, солодощів, кондитерських виробів, десертів;
-загальне споживання солі, з врахуванням солі, що міститься в хлібі, консервованих і інших продуктах, не повинне перевищувати однієї чайної ложки (4-5 грамів) у день;
– використовуйте тільки йодовану сіль;
– віддавайте перевагу готуванню продуктів на пару або шляхом відварювання, запікання;
– уважно стежте за калорійністю продуктів і масою тіла;
– їжте тільки лише тоді, коли ви голодні, спокійні і розслаблені.
Дотримуючись цих рекомендацій, поступово ваше харчування стане здоровішим та смачнішим.
Пам’ятайте, що активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового і тривалого життя. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності є найкращим варіантом дозвілля.
Харчуйтеся правильно – настав час обирати здоров’я!