Ботулізм це – смертельно небезпечно!
31 травня 2024В Київській області щорічно реєструються випадки захворювань на ботулізм, в тому числі які закінчуються летально. Всі летальні випадки пов’язані з вживанням в’яленої, слабо соленої або сушеної риби переважно домашнього виготовлення.
В поточному році зареєстровано 4 випадки захворювань на ботулізм, два з яких в другій декаді травня, пов’язаних з вживання в’яленої риби. В одному випадку, внаслідок вживання в’яленої риби, придбаної у невідомої особи, в іншому – через інтернет-доставку. Перебіг захворювання у одного з потерпілих дуже важкий. Хворому надається спеціалізована медична допомога.
Обидва випадки лабораторно підтверджені. При лабораторному дослідженні методом ПЛР у лабораторії особливо небезпечних інфекції відділу досліджень біологічних факторів Державної установи «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у зразках біологічного матеріалу від хворих та залишків в’яленої риби, після вживання хворими, виявлено ботулотоксин типу «Е», що підтверджує встановлені клінічно діагнози: «Ботулізм».
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких при розмноженні мікроорганізму накопичився ботулотоксин. Збудник хвороби розмножується в анаеробних умовах (без доступу кисню) при порушенні умов приготування, зберігання чи транспортування готових харчових продуктів.
Ботулотоксин є одним з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу та смерті. Смертність в Україні від ботулізму досягає понад 20,0%.
Найчастіше ботулотоксин виділяється з в’яленої, слабо соленої, сушеної риби, м’ясних консервованих продуктів (паштетів, тушонок), консервованих грибів та подрібнених слабо кислих овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід відмітити, що ботулотоксин часто в продуктах накопичується «гніздами», тому при вживанні одного продукту кількома особами, захворювання може виникати не у всіх, а кому «пощастить» з’їсти заражену частину.
Слід зазначити, що у сприятливих анаеробних умовах токсиноутворення проходить в досить короткий проміжок часу протягом 12 – 24 годин. Руйнується ботулотоксин лише при тривалій термічній обробці (кип’ятіння не менше 15хвилин).
Сприйнятливість до ботулізму є дуже високою. Захворіти харчовим ботулізмом можна в будь-якому віці. Перебіг захворювання має поступовий характер, особливістю є різноманітність клінічних проявів. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Найтиповішими з проявів є:
– диспептичний синдром
– сухість у роті
– осиплість голосу та затруднення при ковтанні
– підвищена стомлюваність, м’язова слабкість
– нестійкість при ходьбі, запаморочення
– розлад зору (диплопія, сітка перед очима, мерехтіння)
– ураження м’язів шиї, кінцівок
– порушення дихання.
У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою фахівців. Важливо вчасно діагностувати та розпочати лікування, саме вчасне введення антитоксичної сироватки чи ботулінічного гептавалентного анатоксину може зберегти життя.
Щоб уберегтися від ботулізму, слід:
– не вживати консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо, не купувати дані продукти у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
– найменше здуття кришки консервованого продукту – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
– рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні;
– гриби не рекомендується консервувати у герметично закритих банках у домашніх умовах, оскільки їх складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту.
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість котрої споживачу достеменно невідомо!
Пам’ятайте, про власне здоров’я і життя та своєї родини, можете потурбуватись лише ви самі. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.