Усі новини

Більше трав, менше солі

У третій декаді серпня щорічно проводяться заходи до Дня «Більше трав, менше солі», який у цьому році відзначається 29 серпня.

Сіль, або хлорид натрію, не шкодить організму, якщо споживати його в оптимальній кількості. Важливо дотримуватись правильного балансу. Для нормального функціонування організму потрібна невелика кількість натрію – він відповідає за проведення нервових імпульсів, скорочення та розслаблення м’язів, а також за підтримку належного водно-мінерального балансу в організмі. Водночас, його надмірний вміст у раціоні може призвести до проблем зі здоров’ям, зокрема, до збільшення ваги та ризиків серцево-судинних захворювань, інфарктів та інсультів, пов’язаних із підвищенням артеріального тиску.

Надмірне вживання солі – одна з поширених шкідливих звичок в раціоні. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я внаслідок надлишкового споживання харчової солі у світі щороку вмирає 4,1 млн. осіб – майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання.

Рекомендовані норми солі в щоденному раціоні для дорослих та дітей після 6 років,  які не мають серйозних проблем зі здоров’ям, не більше ніж 5 грамів (близько 1 чайної ложки на добу).  Норма солі  ще менша для дітей віком від 1 до 3 років – 2 г, від 4 до 6 – 3 г на добу.   Втім, за даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я – понад 12 г на добу,  що міститься у всіх спожитих протягом доби харчових продуктах та стравах (хліб, м’ясні та рибні продукти, солоний сир, готові соуси, консервовані овочі,  фастфуд тощо).  Щодня з такою їжею ми споживаємо понад 70% солі, не помічаючи цього. А дарма, оскільки, наприклад, білий хліб містить близько 1,4 г солі, ковбасні вироби до 5 г солі, піца, чіпси, солоні сухарики – до 4,5 г солі на 100 г продукту. Саме тому обмеження споживання технологічно оброблених харчових продуктів з високим вмістом солі є одним з головних правил здорового харчування.

Відмовлятись від солі потрібно повільно, тому що різке вилучення її з продуктів харчування може шокувати смакові рецептори й звести нанівець спроби щодо обмеження вживання солі. Разом з тим, смакові рецептори майже не здатні розрізнити зменшення кількості солі майже на чверть. Поступово зменшуйте кількість солі при приготуванні їжі вдома. Намагайтеся споживати без солі натуральні, необроблені харчові продукти – овочі та салатну зелень.

Додати їжі смаку без солі допомагає використання всіляких трав та прянощів. Саме тому популяризація використання пряних трав в раціоні є важливою складовою формування звичок здорового харчування. На трави негативно впливає теплова обробка, тому краще їх додавати в кінці приготування страв або вживати свіжими. Сушені трави вважаються більш інтенсивними по аромату, тому замінювати ними свіжі потрібно в пропорції 1:3 (1 частина сушених дорівнює 3-м частинам свіжих). Що стосується беззаперечних корисних властивостей пряних трав, то в кулінарії вони використовуються в таких малих кількостях, що їх корисні властивості вкрай незначні. А ось смакове задоволення й користь для обмеження вживання солі величезні.
Тож вживайте більше пряних трав з користю для здоров’я.

Ще декілька порад, як  їсти менше солі щодня:

  • уникайте готових продуктів із високим вмістом солі, тому уважно читайте етикетки та обирайте продукти, у яких вміст солі знижено;
  • обмежте споживання таких продуктів, як хліб, технологічно оброблені м’ясні й рибні продукти, солоний сир, солені овочі,  готові соуси, фастфуд;
  • готуючи страви, додавайте свіжі трави та спеції замість солі, використовуйте  сушені трави у вигляді готових сумішей: як, приклад, суміш петрушки, кервеля, естрагону та шніт-цибулі та  прованські трави – це суміш чебрецю, розмарину, лавра, базиліка та чаберу (іноді з невеликою кількістю лаванди), тоді як венетьєнські трави складаються з естрагону, петрушки та кервеля ( бугира городня) та інші;
  • приправляйте їжу соком лимона, грейпфрута чи апельсина або додавайте корисну рослинну олію замість майонезу чи соусів;
  • додавайте сіль наприкінці готування, а ще краще — уже до готової страви на тарілці;
  • Споживайте краще  звичайної кухонної  йодовану сіль, зважаючи на помірний дефіцит йоду в українців.

 

Знадобиться час, щоби ваші смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі. Але як тільки ви звикнете, ви отримуватимете більше задоволення від їжі звертатимете увагу на ширший діапазон смаків. Та головне — отримаєте багато переваг на користь свого здоров’я.

 

https://phc.org.ua/news/silnicya-na-vashomu-stoli-ta-insult-u-chomu-zvyazok

https://uk.wikipedia.org/wiki/Трави_(зелень)

 

 

Лікар з гігієни харчування                                                        В.І. Ніколаєць

 

Поділитися:
Знайти
uk