All news

World Brain Day

22 липня відзначається Всесвітній день мозку, який був проголошений Всесвітньою федерацією неврології (WFN) у 2014 році.

Здоров’я мозку — важлива складова загального стану здоров’я людини. Саме мозок забезпечує нашу здатність спілкуватися, ухвалювати рішення, розв’язувати проблеми і вести продуктивне життя. Оскільки мозок контролює стільки повсякденних життєво важливих функцій, вочевидь, він один із найцінніших органів у людському тілі.

Мозок розділений на дві півкулі, кожна з яких складається з шести окремих часток: лобова, тім’яна, скронева, потилична, острівець та лімбічна. Кожна з них бере участь у різних процесах життєдіяльності людини: відповідає за письмо, рахунок, розрізнення правого і лівого боків та за обробку больового, температурного і смакового сприйняття, інтегрує сенсорні і вегетативні імпульси, що надходять від внутрішніх органів, залучена в складних взаємопов’язаних програмах поведінки та в певних мовних функціях, важлива для слуху, сприйняття мови, зорової і вербальної пам’яті та емоцій, забезпечує мотивацію, планування, виконання мети і цілеспрямовану поведінку тощо.

За даними ВООЗ основними захворюваннями, що вражають мозок, є інсульт, нейродегенеративні захворювання (такі як хвороба Паркінсона або Альцгеймера), епілепсія, мігрень та розсіяний склероз. Захворювання головного мозку є причиною інвалідності номер один у всьому світі та другою провідною причиною смерті.

Для профілактики здоров`я мозку рекомендується дотримуватись правил здорового способу життя:

  • уникнення стресогених факторів та травм голови
  • дотримання помірних розумових навантажень (читання, розв’язування головоломок, вивчення іноземних мов, гра на музичних інструментах або в шахи тощо)
  • регулярна фізична активність (біг, прогулянка на свіжому повітрі, подорожі та спілкування, йога, танці тощо)
  • відмова від алкоголю та  паління, корегування артеріального тиску
  • повноцінний, регулярний та спокійний сон і відпочинок (загальна рекомендація — сон не менше 7 годин на добу)
  • збалансоване харчування.

Для покращення розумової активності рекомендовано вживати такі продукти:

Жирна морська риба. Містить велику кількість поліненасичених жирних кислот Омега-3, з яких в нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон та який необхідний для швидкої роботи мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої.

Волоські горіхи.  Також джерело Омега-3, а при регулярному вживанні горіхів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії та покращує розумову роботу (достатньо 3-5 горіхів у день)

Чорниця. Це джерело антиоксидантів, які дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує пізнавальні функції і пам’ять.

Продукти із какао бобів. В какао бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол, який покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, які призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за наш гарний настрій.

Броколі та інші види капусти (брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська) – це одне з головних джерел вітаміну К, який підтримує нормальну діяльність мозку, та  бору, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності.

Яблука містять практично всі мінеральні речовини і вітаміни, а регулярне їх вживання оздоровлює судини мозку, перешкоджає їх закупорці та знижує ризик крововиливів.

Сочевиця. Це джерело заліза і амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах, що забезпечує ясність розуму і підвищення швидкості мислення.

Яйця. Є джерелом якісного білка, жирів і вітамінів, а великий вміст в них холіну допомагає зосередитися, поліпшити працездатність нервових клітин та тримати мозок у тонусі.

–  Хліб з борошна грубого помолу. Містить «повільні» вуглеводи, що дозволяє мозку зарядитися енергією на весь день. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого ґатунку та здоби, то в такому випадку в кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися».

Не чекайте критичного моменту - дотримуйтесь правил здорового способу життя, проходьте профілактичні огляди, вчасно звертайтеся по медичну допомогу.

 

https://phc.org.ua/news/5-krokiv-do-zdorovya-vashogo-mozku

 

Share:

Лікар з комунальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань                            А. ТРОКАЙ

Find
en_GB