All news

26 листопада Міжнародний день боротьби з ожирінням: виклик ХХІ століття

Ожиріння давно перестало бути лише естетичною проблемою — це хронічне неінфекційне захворювання, яке призводить до розвитку цукрового діабету, серцево-судинних, онкологічних, ендокринних і психічних розладів.

За результатами дослідження STEPS майже три п’ятих населення країни мають надмірну вагу, а чверть населення — ожиріння.

Надмірна вага та ожиріння частіше спостерігаються серед жінок, ніж серед чоловіків, зокрема серед мешканців сільських територій. Особливо тривожна загальносвітова тенденція — зростання ожиріння серед дітей та підлітків: за останні 30 років його поширеність збільшилася у чотири рази.

 

  • Як визначити надлишкову вагу та ожиріння?

Найбільш поширений метод оцінки  стану організму — це розрахунок індексу маси тіла,  який визначається за формулою: ІМТ = вага (кг) / зріст (м)², або за допомогою онлайн-калькулятора

  • показник ІМТ здорової людини знаходиться в межах — 18,5–24,9 кг/м²;
  • показник ІМТ — 25,0–29,9 кг/м² -  вказує на надмірну вагу;
  • показник ІМТ — 30 кг/м² і більше - вказує на ожиріння;

Додатково оцінюється співвідношення окружності талії до окружності стегон (WHR), що допомагає визначити абдомінальний тип ожиріння (накопичення жиру в ділянці живота).

  • Чому ми набираємо вагу?

Найчастіше ожиріння розвивається внаслідок енергетичного дисбалансу — коли калорій надходить більше, ніж організм витрачає.

Серед основних факторів:

  • надлишкове споживання висококалорійних продуктів — солодких напоїв, фаст-фуду та ультраоброблених продуктів;
  • малорухливий спосіб життя — понад 70% дорослого населення не займаються регулярною фізичною активністю;
  • гормональні порушення;
  • генетична схильність;
  • шкідливі звички — паління, вживання алкоголю;
  • стрес, депресія та порушення сну, які призводять до підвищення рівня «гормону стресу» (кортизолу) та зниження «гормону ситості» (лептину), що формує порочне коло емоційного переїдання.
  • Що сьогодні може зробити кожен із нас для свого здоров’я?
  • Харчуватися усвідомлено, орієнтуватись на Тарілку здорового харчування:  вживати більше овочів, фруктів, горіхів, цільнозернових продуктів, менше солі, цукру й жиру.
  • Готуйте вдома: контролюйте обсяг та калорійність їжі що споживаєте; надайте перевагу тушкуванню, запіканню, варінню, а не смаженню.
  • Пийте воду — зробіть її основним напоєм.
  • Будьте фізично активними щодня: ходьба, танці, велосипед, йога — головне, щоб регулярно.
  • Контролюйте вагу та окружність талії.
  • Повноцінно відпочивайте та спіть.
  • Уникайте шкідливих звичок.
  • Працюйте над емоційним станом — розвивайте навички саморегуляції, адже психологічна стабільність є важливою частиною профілактики ожиріння.

Пам’ятаймо!

Здоров’я починається з відповідальності за себе.

Здорове тіло — це не про дієти, а про баланс, рух і любов до себе.

Зміни у щоденних звичках сьогодні — це наше довше, активніше та щасливіше життя завтра.

ВООЗ наголошує: ожиріння — це хвороба, яку можна і потрібно попередити.

https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

https://phc.org.ua/news/vsesvitniy-den-borotbi-z-ozhirinnyam-chomu-vazhlivo-dbati-pro-zdorovu-masu-tila

 

Професіонал з громадського здоров’я                                                 Тетяна Хіль

Share:
Find
en_GB