26 листопада Міжнародний день боротьби з ожирінням: виклик ХХІ століття
26 November 2025Ожиріння давно перестало бути лише естетичною проблемою — це хронічне неінфекційне захворювання, яке призводить до розвитку цукрового діабету, серцево-судинних, онкологічних, ендокринних і психічних розладів.
За результатами дослідження STEPS майже три п’ятих населення країни мають надмірну вагу, а чверть населення — ожиріння.
Надмірна вага та ожиріння частіше спостерігаються серед жінок, ніж серед чоловіків, зокрема серед мешканців сільських територій. Особливо тривожна загальносвітова тенденція — зростання ожиріння серед дітей та підлітків: за останні 30 років його поширеність збільшилася у чотири рази.
- Як визначити надлишкову вагу та ожиріння?
Найбільш поширений метод оцінки стану організму — це розрахунок індексу маси тіла, який визначається за формулою: ІМТ = вага (кг) / зріст (м)², або за допомогою онлайн-калькулятора
- показник ІМТ здорової людини знаходиться в межах — 18,5–24,9 кг/м²;
- показник ІМТ — 25,0–29,9 кг/м² - вказує на надмірну вагу;
- показник ІМТ — 30 кг/м² і більше - вказує на ожиріння;
Додатково оцінюється співвідношення окружності талії до окружності стегон (WHR), що допомагає визначити абдомінальний тип ожиріння (накопичення жиру в ділянці живота).
- Чому ми набираємо вагу?
Найчастіше ожиріння розвивається внаслідок енергетичного дисбалансу — коли калорій надходить більше, ніж організм витрачає.
Серед основних факторів:
- надлишкове споживання висококалорійних продуктів — солодких напоїв, фаст-фуду та ультраоброблених продуктів;
- малорухливий спосіб життя — понад 70% дорослого населення не займаються регулярною фізичною активністю;
- гормональні порушення;
- генетична схильність;
- шкідливі звички — паління, вживання алкоголю;
- стрес, депресія та порушення сну, які призводять до підвищення рівня «гормону стресу» (кортизолу) та зниження «гормону ситості» (лептину), що формує порочне коло емоційного переїдання.
- Що сьогодні може зробити кожен із нас для свого здоров’я?
- Харчуватися усвідомлено, орієнтуватись на Тарілку здорового харчування: вживати більше овочів, фруктів, горіхів, цільнозернових продуктів, менше солі, цукру й жиру.
- Готуйте вдома: контролюйте обсяг та калорійність їжі що споживаєте; надайте перевагу тушкуванню, запіканню, варінню, а не смаженню.
- Пийте воду — зробіть її основним напоєм.
- Будьте фізично активними щодня: ходьба, танці, велосипед, йога — головне, щоб регулярно.
- Контролюйте вагу та окружність талії.
- Повноцінно відпочивайте та спіть.
- Уникайте шкідливих звичок.
- Працюйте над емоційним станом — розвивайте навички саморегуляції, адже психологічна стабільність є важливою частиною профілактики ожиріння.
Пам’ятаймо!
Здоров’я починається з відповідальності за себе.
Здорове тіло — це не про дієти, а про баланс, рух і любов до себе.
Зміни у щоденних звичках сьогодні — це наше довше, активніше та щасливіше життя завтра.
ВООЗ наголошує: ожиріння — це хвороба, яку можна і потрібно попередити.
https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
Професіонал з громадського здоров’я Тетяна Хіль